Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Proza
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
wypożyczone
(6)
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(1)
Filia w Balinie
(3)
Filia w Luszowicach
(3)
Autor
Rudzka Teresa Monika
(3)
Rudzka Teresa Monika. Czekoladowa dynastia
(3)
Garbal Łukasz (1976- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Temat
Czekolada
(4)
Wedlowie (rodzina)
(4)
Cukiernicy
(3)
Cukiernictwo
(1)
Czernecka, Michalina (1885-1966)
(1)
Lotte Wedel
(1)
Przedsiębiorstwo produkcyjne
(1)
Wedel, Emil Albert Fryderyk (1841-1919)
(1)
Wedel, Jan (1874-1960)
(1)
Wedel, Karol Ernest Henryk (1813-1902)
(1)
Temat: czas
1801-1900
(4)
1901-2000
(4)
1901-1914
(2)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
Temat: miejsce
Warszawa (woj. mazowieckie)
(4)
Paryż (Francja)
(1)
Gatunek
Powieść biograficzna
(3)
Saga rodzinna
(3)
Biografia
(1)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Wedlowie : czekoladowe imperium / Łukasz Garbal. - Wydanie I. - Wołowiec : Czarne, 2021. - 499, [2] strony : ilustracje ; 22 cm.
Carl Wedel przyjechał do Warszawy z Berlina i w 1851 roku otworzył przy ulicy Miodowej swoją pierwszą cukiernię. Emil, a później Jan Wedlowie, przedstawiciele kolejnych pokoleń tej dynastii, zmienili niedużą cukiernię w potężną fabrykę i osiągnęli sukces na niebywałą skalę, przekraczający wymiar finansowy – ich produkty stały się dla Polaków trwałym symbolem wybornego smaku. Oni sami natomiast coraz głębiej wrastali w warszawski krajobraz, angażując się całym sercem (a nieraz i portfelem) w polskie sprawy. Byli Polakami z wyboru. Wedlowie nie bali się nowych technologii i innowacyjnych jak na tamte czasy form promocji. Ale musieli odnaleźć się także w nowej rzeczywistości społecznej – coraz więcej kobiet walczyło o swoje miejsce na rynku pracy, coraz częstsze były strajki robotników, domagających się poprawy sytuacji bytowej. A potem nadeszła wojna, która zmieniła wszystko. Łukasz Garbal przenosi nas do pracowni dziewiętnastowiecznych mistrzów cukiernictwa, dawnych manufaktur czekolady, do gabinetów warszawskich fabrykantów i hal fabrycznych, a przy okazji opowiada słodko-gorzki kawałek naszej historii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Balinie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Filia w Luszowicach
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Balinie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Filia w Luszowicach
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Balinie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Filia w Luszowicach
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej